Paràsits interns: a quin riscos ens enfrontem?

Paràsits interns: a quin riscos ens enfrontem?

Les nostres veterinàries sempre ens recorden que cal desparasitar internament les nostres mascotes cada 3 mesos, però… quins son els riscos reals de no desparasitar correctament?

Son moltes les espècies de paràsits que les poden infectar tant a elles com a nosaltres, aquí teniu un breu resum perquè les conegueu!

Verms intestinals

Existeixen una gran diversitat d’espècies que poden afectar tant a gossos com a gats, com els ascàrids (T. canis, T. leonina…), els anquilòstoms (A. caninum) o els cestodes (Taenia spp., Equinococcus spp …). Aquests es transmeten via feco-oral, és a dir, que un animal infestat pot expulsar els ous dels cucs per les femtes , que romanen a l’ambient i poden ser ingerits per un altre animal, que s’infectarà. Altres vies de contagi són, per exemple, a través de la llet materna, per la ingestió de carn crua o fins i tot a través de la pell.

A més, tot i que son majoritàriament intestinals, podem trobar fases larvàries en altres òrgans.

Verms del cor i pulmonars

Aquests cucs passen la seva vida adulta parasitant el cor i/o pulmons de gats i gossos:

  • Les filàries (D. immitis) parasiten el cor tan de gossos com de gats, i es transmeten per la picada de diverses espècies de mosquit.
  • En canvi, els estròngils (A. vasorum i A. abstrusus), es transmeten igual que els cucs intestinals però després migren fins als pulmons, on es queden un cop adults.

També existeix un cuc que parasita els ulls dels animals (Thelazia spp.) i es transmet a través de les mosques de la fruita. Aquest, però, fa poc que es troba a Catalunya i és poc freqüent.

Altres tipus de paràsits interns

Finalment, tenim altres paràsits que no son cucs, com Giardia spp. o els coccidis, que son microscòpics i també afecten el tracte gastrointestinal.

GAIREBÉ TOTS aquests paràsits també AFECTEN A LES PERSONES, i causen malalties que poden arribar a ser greus per nosaltres.

COM PUC SABER SI LA MEVA MASCOTA ESTÀ PARASITADA?

Els paràsits son altament freqüents entre les nostres mascotes, de fet s’estima que el 31% dels cadells i el 12% dels adults estan parasitats per cucs intestinals.

Els animals infectats no sempre mostren simptomatologia, però no sabem si son focus d’infecció per a altres animals. Quan mostren símptomes, sovint son diarrea o vòmits, però depèn del tipus de paràsit que tinguem. Alguns poden arribar a ser molt greus i fins i tot a produir la mort.

Per què cada 3 mesos?

Els paràsits se solen contagiar durant la seva fase larvària i normalment triguen 3 mesos a arribar a adults. Si desparasitem cada 3 mesos ens assegurem que, sigui quan sigui que es produeixi la infestació, reduïm al mínim el risc de que pateixin una parasitosi.

Recorda, no només protegim als nostres animals… sinó també a NOSALTRES MATEIXOS i a les ALTRES MASCOTES!

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *